Επιλογές >>
 
   
 
 
 
 
 
 

Η Ελασσόνα

 
Γενικά για την Ελασσόνα
Ιστορία
Αξιοθέατα της πόλης
Εκδηλώσεις
Η Ελασσόνα σήμερα
 
Γενικά για την Ελασσόνα
Η επαρχία Ελασσόνας με έκταση 1.708 τ. χλμ. είναι η μεγαλύτερη στο Νομό Λάρισας και καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα του. Συνορεύει με τους Νομούς Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών και Τρικάλων, καθώς και με την επαρχία Τιρνάβου.

Διοικητικά ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, ενώ σε τοπικό επίπεδο διοικείται από το Επαρχείο Ελασσόνας. Επιπλέον αποτελείται από 6 Δήμους (Ελασσόνας, Ποταμιάς, Ολύμπου, Λιβαδίου, Σαρανταπόρου και Αντιχασίων), δύο κοινότητες (Καρυάς και Βερδικούσιας).


Πανοραμική άποψη της Ελασσόνας
 

Κέντρο (διοικητικό, οικονομικό) της περιοχής είναι η Ελασσόνα, που απέχει από την Αθήνα 366 χλμ. και τη Θεσσαλονίκη 150 χλμ. Πρωτεύουσα της επαρχίας με πληθυσμό 14.000 περίπου κατοίκους, χτισμένη στα νότια κράσπεδα του Ολύμπου και σε απόσταση 40 χλμ. ΒΔ. της Λάρισας.

 


Κεντρικός δρόμος της πόλης

Ο ποταμός Ελασσονίτης διασχίζει την πόλη, χωρίζοντας την σε δύο μέρη, που επικοινωνούν με το βυζαντινό μονότοξο πετρόκτιστο γεφύρι (14ος αι.), ενώ στον ίδιο ποταμό υπάρχουν και άλλες τρεις σύγχρονες γέφυρες.

Η Ελασσόνα είναι μία μικρή αλλά δραστήρια πόλη. Κύρια ασχολία των κατοίκων της είναι το εμπόριο, η γεωργία (καπνοκαλλιέργεια, σιτηρά) και η κτηνοτροφία, ενώ έντονη είναι η πολιτιστική κίνηση της πόλης.

 

Στη θέση της σημερινής Ελασσόνας βρισκόταν στην αρχαιότητα η σημαντική Περραιβική πόλη Ολοοσσών η οποία, κατά τον Όμηρο, έλαβε μέρος στον Τρωϊκό Πόλεμο.

Από εδώ πέρασαν τα στρατεύματα των ρωμαίων Μάρκου Φιλίππου και Αιμιλίου Παύλου, ενώ ο Ιουστινιανός έχτισε τείχη. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπήρξε σημαντικό κέντρο. Είναι η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό με την έναρξη των βαλκανικών πολέμων στις 6 Οκτωβρίου 1912.

 


Ευρήματα στον χώρο της Αζώρου

Καλλιεργήσιμη έκταση στην Επαρχία Ελασσόνας

  Σχετικά με την περιοχή μας
 
 
 
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Γεωργάκη Ολυμπίου και Αλαμάνας
40200 Ελασσόνα
Τηλ: 24930 29591
Ε-mail: info@esel.gr
 
 
Copyright © 2011 Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας
Created and Hosted by Itbiz