Επιλογές >>
 
   
 
 
 
 
 
 

Η Ελασσόνα

 
Γενικά για την Ελασσόνα
Ιστορία
Αξιοθέατα της πόλης
Εκδηλώσεις
Η Ελασσόνα σήμερα
 
Αξιοθέατα
  • Μονή Παναγίας της Ολυμπιώτισσας: Ιδρύθηκε το 14ο αι. και στην τοιχοποιία της εντοιχίστηκαν σε δεύτερη χρήση αρχαία υλικά, εμφανή και σήμερα σε αρκετά σημεία εξωτερικά αλλά και στο εσωτερικό του καθολικού. Το καθολικό ανήκει στον τύπο του περίστωου τρουλαίου ναού, κοσμείται εξωτερικά με θαυμάσιο κεραμοπλαστικό διάκοσμο και αποτελεί δείγμα παλαιολόγειας αρχιτεκτονικής. Η Μονή έφτασε στο απόγειο της ακμής της το 18ο αι. Απέκτησε μεγάλη περιουσία κατά την Τουρκοκρατία και συνέβαλε στους αγώνες κατά των Οθωμανών. Το τέμπλο, όπως και οι τοιχογραφίες είναι μοναδικής τέχνης. Η πλούσια Βιβλιοθήκη της Μονής με εκατοντάδες χειρόγραφα και παλιά θρησκευτικά βιβλία αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών. Σε αίθουσα τέλος, της Μονής στεγάζεται πλούσια Συλλογή Οστρακοειδών και Φυσικής Ιστορίας.
  • Πέτρινο τοξωτό γεφύρι με παραδοσιακά φτιαγμένο καλντερίμι, που βρίσκεται κάτω από το λόφο της μονής της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και το οποίο ενώνει τα δύο τμήματα της πόλης από τον διασχίζοντα την πόλη Τιταρήσιο (Ελασσονίτη) ποταμό. To γεφύρι χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.
  • Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ελασσόνας
  • Το Οθωμανικό Τζαμί - στρατιωτικό οθωμανικό τέμενος (1897), χτισμένο σε ωραία τοποθεσία δίπλα στον Ελασσονίτη ποταμό, έχει ανακαινισθεί και πρόκειται να φιλοξενήσει συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων.
  • Το Τελωνείο, εξαίρετο δείγμα νεοκλασικής τοπικής αρχιτεκτονικής, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο κτίσμα. Αποτελεί δείγμα δημόσιου κτιρίου της εποχής της βιομηχανικής ανάπτυξης.
  • Η παραδοσιακή βρύση στην έξοδο της πόλης προς Κοζάνη.
 
Μονή Ολυμπιώτισσας
Ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού της μονής

Το Οθωμανικό Τζαμί

Ο Ελασσονίτης ποταμός


  Σχετικά με την περιοχή μας
 
 
 
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Γεωργάκη Ολυμπίου και Αλαμάνας
40200 Ελασσόνα
Τηλ: 24930 29591
Ε-mail: info@esel.gr
 
 
Copyright © 2011 Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας
Created and Hosted by Itbiz